پردیس فناوری کیش_مشاوره تخصصی صنعت و مدریت_ گروه حقوق
اتاق بازرگانی بین الملل (International Chamber of Commerce) یا به اختصار (ICC) سازمانی است بین المللی، غیردولتی، غیرسیاسی، غیرانتفاعی و تخصصی که به همت بخش خصوصی در قرن بیستم تأسیس شد. هدف اتاق خدمت به تجارت جهانی از طریق ترویج مبادلات و سرمایه گذاری، گشایش بازارهای جهان به روی کالاها و خدمات و جریان آزاد سرمایه می باشد. هسته اولیه اتاق پس از جنگ اول توسط بخش خصوصی در شهر آتلانتیک از کشورهای بلژیک، انگلستان، فرانسه، آمریکا و ایتالیا بنا نهاده شد.
اتاق در سال ۱۹۱۹ میلادی به مرکزیت پاریس فعالیت خود را آغاز نمود.
امروزه بسیاری از اتاق های بازرگانی، بانک ها ، شرکت های بیمه باربری، شرکت های بازرسی، سندیکاهای حمل و نقل و شرکت های بزرگ تجاری از بیش از ۱۳۰ کشور جهان عضو اتاق می باشند.
در واقع مهم ترین علت به وجود آمدن اتاق افزایش تجارت جهانی و سرمایه گذاری ها می باشد. اتاق در حال حاضر بزرگ ترین و موفق ترین تشکل اقتصادی بخش خصوصی در جهان می باشد در سال ۱۹۳۳ اقدام به ایجاد دیوان بین المللی داوری نمود تا در صورت تمایل و درخواست بازرگان ها نسبت به حل و فصل اختلافات بازرگانی احتمالی با روش داوری (Arbitration) عمل نماید.
اتاق دارای ۱۶ کمیسیون است که امور مهم و اساسی تاثیرگذار بر بازرگانی بین الملل را پوشش می دهند. این ۱۶ کمیسیون عبارتند از:
:: روش ها و عرف های بانکی(Banking Technique and Practices) که به اختصار کمیسیون بانکی نامیده می شود. مقررات وصولی ها و اعتبارات اسنادی از جمله دست آوردهای این کمیسیون می باشد.
:: کمیسیون ارتباطات بین المللی
:: کمیسیون محیط زیست
:: کمیسیون نیرو
:: کمیسیون خدمات مالی و بیمه
:: کمیسیون مالکیت صنعتی و معنوی
:: کمیسیون داوری بین المللی
:: کمیسیون رویه های تجاری بین المللی
:: کمیسیون تجارت و سرمایه گذاری
:: کمیسیون حقوق و رویه های مربوط به رقابت
:: کمیسیون بازاریابی، تبلیغات و توزیع کالا و خدمات
:: کمیسیون مالیات
:: کمیسیون حمل و نقل
ساختار اتاق بازرگانی بین المللی
۱ـ مجمع اتاق
مجمع اتاق عالی ترین رکن اتاق می باشد. این مجمع ترکیبی است از نمایندگان اتاق های بازرگانی عضو و ۱۰ عضو مستقیم از کشورهایی که هنوز کمیته ملی اتاق بازرگانی بین المللی در آن ها تشکیل نشده است.
مجمع سالی دوبار تشکیل جلسه می دهد.
۲ـ کمیته های ملی (National committees) در حال حاضر در ۷۰ کشور جهان کمیته های ملی از جمله در کشورمان فعال می باشند که به عنوان اعضای مجمع تلقی می شوند.
۳ـ هیات رئیسه و هیات اجرایی
مجمع اتاق رئیس و نایب رئیس هیات رئیسه را برای مدت ۲ سال انتخاب می کنند که این دو نفر همراه با رئیس هیات رئیسه قبلی (جمعاً ۳ نفر) هیات رئیسه اتاق را تشکیل می دهند.
بعلاوه مجمع اعضای هیات اجرایی ۳۰-۱۵ نفره را برای مدت ۳ سال انتخاب می نماید. این هیات
مسئول اجرای سیاست های اتاق بازرگانی بر اساس توصیه های رئیس هیأت رئیسه می باشد .
۴٫ دبیرکل
دبیر کل که با معرفی هیات اجرایی اتاق توسط مجمع انتخاب می شود، دبیرکل سرپرست دبیرخانه اتاق بوده و با کمیته های ملی کشورهای مختلف برای اجرای برنامه های اتاق ارتباط و همکاری نزدیک دارد .
اتاق با اکثر سازمانهای بین المللی مانند سازمان تجارت جهانی ( W.T.O) ، سازمان ملل متحد ( UN) ، مرکز تجارت جهانی ( ITC) و غیره همکاری و ارتباط دارد .
کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی که محل استقرار آن در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران می باشد، دارای ۵ کمیسیون به شرح زیر می باشد .
:: کمیسیون بانکداری
:: کمیسیون بیمه حمل
:: کمیسیون حقوقی
:: کمیسیون تجارت الکترونیک و فناوری اطلاعات و مخابرات
به طور خلاصه دو فعالیت ویژه اتاق بازرگانی بین المللی را می توان تهیه و تدوین رویه ها و عرف های تجاری و تنظیم و انتشار آنها به صورت « مقررات یا رویه های متحدالشکل » دانست که این خود منتهی به ایجاد یک زبان مشترک و قابل درک در بازرگانی بین المللی شده و دیگری تشکیل سازمانهای تخصصی مانند دیوان داوری بین المللی است .
اتاق بازرگانی و کمیته ایرانی آن
این اتاق در زمینه رقابت در اقتصاد پیشنهادات خود را به سازمانهای قانون گذار و کشورها ارائه می دهد.
اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) که از سال ۱۹۱۹ تاسیس شده است تنها نماینده بخش خصوصی در جهان محسوب می شود.
کشورهای عضو ICC از جمله ایران کمیته های ICC فعال دارند تا به گسترش خدمات اتاق بازرگانی بین المللی در کشور خود بپردازند. این نقش در ایران از سوی کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی با توجه به شرایط جدید اقتصاد ایران به طور پررنگی دنبال می شود.
اتاق بازرگانی بین المللی نقش منحصر بفردی در زمینه تسریع و تسهیل مراودات تجاری در سطح بینالمللی، از طریق تلاش در استانداردسازی سیاستها و مقررات از جمله اینکوترمز و مقررات بانکداری بینالمللی مانند اعتبارات اسنادی، ضمانتنامهها و …، همچنین اداره بزرگترین مرکز داوری تجاری بینالمللی ایفا کرده است.
این اتاق در زمینه رقابت در اقتصاد پیشنهادات خود را به سازمانهای قانون گذار و کشورها ارائه می دهد. ICC نقش مهمی در ایجاد ارتباط بین بازرگانان و کارآفرینان صنعتی و معدنی در سراسر جهان دارد و زمینه ارتباط گستردهتر تشکلهای کارفرمایی در جهان را فراهم میآورد.
Icc همچنین در ایجاد ارتباط بین بازرگانان و کارآفرینان صنعتی و معدنی در سراسر جهان بسیار موثر است و زمینه ارتباط تشکلهای کارفرمایی جهان را فراهم می کند. این اتاق که ارتباط گستردهای با اتاقهای بازرگانی جهان دارد، روابط سازنده ای با سازمانهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد، سازمان تجارت جهانی (WTO) و سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) به وجود آورده است.
ICC از طریق تشکیل کمیتههای ملی، فعالیت خود را در بیش از ۹۰ کشور جهان گسترش داده که در کشورما، کمیته ایرانیICC عهدهدار این مسئولیت است. در کشورهایی که کمیته ملی وجود ندارد، سازمانها یا شرکتهایی مثل اتاقهای بازرگانی یا انجمنهای کسب و کار میتوانند مستقیما به عضویت درآیند. در حال حاضر، اعضای۳۴ کشور به طور مستقیم عضو ICC هستند. شبکه جهانی ICC به ۶ میلیون شرکت، اتاق بازرگانی و انجمن کسب و کار در بیش از ۱۳۰ کشور جهان افزایش یافته است. ICC از طریق شبکه کمیتههای ملی با دولتهای محلی ارتباط برقرار میکند.
هیئت عالی راهبریICC یک شورای جهانی است که از نمایندگان کمیتههای ملی تشکیل شده است که اعضای هیئت رئیسهICC را برای مدت۲سال تعیین میکند و بالاترین رکن ICC در تصویب فعالیتهای آن است. دبیرخانه بینالمللیICC که در پاریس مستقر است برنامههای کاری را تأیید و پس از تصویب شورای جهانی به مورد اجرا میگذارد. این دبیرخانه توسط دبیرکل و زیر نظر هیئت رئیسه اداره میشود. انتخاب دبیرکل با پیشنهاد هیئت رئیسه و از سوی شورای جهانی صورت میپذیرد.
کمیته ایرانی چه فعالیت هایی دارد؟
كميته ايراني اتاق بازرگاني بينالمللي در سال ۱۳۴۲ تأسيس و پس از انقلاب با چند سال وقفه روبرو شد، در سال ۱۳۶۴ بنا به توصيه دولت و تلاش اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران، دوره جديد فعاليت خود را آغاز كرد.
كميته ايراني ICC در راستاي توسعه اقتصادي، گسترش تجارت و سرمايهگذاري در كشور در زمينههاي زير فعاليت ميكند:
– تسهيل مبادلات و فعاليتهاي تجاري و اقتصادي بينالمللي بر اساس اصول اقتصاد بازار و از طريق تدوين مقررات و عرفهاي تجاري، ارائه سياستها و راهحلهاي بازرگاني و كمك به حل اختلافات از طريق داوري و ساير روشهاي حل اختلاف.
– ايجاد هماهنگي در روابط اقتصادي بينالمللي در كليه بخشهاي اقتصادي از جمله صنعت، معدن، تجارت، خدمات و سرمايهگذاري.
– مشاركت با كميتههاي ملي كشورهاي عضو ICC براي نيل به رشد و توسعه اقتصادي و دستيابي به صلح و برقراري روابط منصفانه بر پايه احترام و منافع متقابل بين طرفين معامله از طريق توسعه و تقويت همكاري در كسب و كار و جلب مشاركت سازمانهايي كه در اين زمينه فعاليت مينمايند.
– حضور مستمر و مؤثر در جلسات شوراي جهاني (Council) و مديران دائمي (Permanent Heads) در ICC به منظور ايجاد هماهنگي در فعاليتهاي ICC با كميتههاي ملي كشورهاي عضو و برقراري روابط متقابل با آنان، به خصوص كميتههاي ملي واقع در محدوده جغرافيايي مرتبط.
– ايجاد تسهيلات جهت حضور مؤثر اعضا در كليه فعاليتهاي ICC در نقاط مختلف جهان به خصوص كميسيونهاي تخصصي آن براي انتقال ديدگاههاي جامعه كسب و كار ايراني و انتقال اطلاعات و تجربيات ICC و نيز كميتههاي ملي ساير كشورها به كميته ايراني ICC و اعضاي آن.
– تلاش مستمر براي تبادل اطلاعات بين دبيرخانه كميته ايراني ICC با دبيرخانه مركزي ICC در پاريس، بين كميته ايراني ICC و كميتههاي ملي کشورهای مورد توجه و هدف جامعه کسب و کار ایران به خصوص کمیتههای ملی در مناطق جغرافيايي مرتبط و همچنين بين دبيرخانه كميته ايراني ICC و اعضاي آن جهت كمك به توسعه و ترويج فعاليتهاي اقتصادي بينالمللي كشور.
– ترجمه و انتشار كتب ICC و كتب و اسناد مرتبط و ترويج آنان.
– تشريح، آموزش و ترويج بكارگيري مقررات ICC و فرمهاي قراردادي مورد تأييد ICC در مبادلات بينالمللي كشور و نيز ترويج داوري و ساير روشهاي حل اختلافات و دعاوي تجاري.
– تعريف پروژههاي مشترك آموزشي، كاربردي و تحقيقاتي با كميتههاي ملي كشورهاي عضو به خصوص كميتههاي ملي واقع در محدوده جغرافيايي مرتبط.
– هماهنگي و همكاري و تبادل نظر با اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران.
همکاری و عضویت شرکت های دارای صلاحیت و افراد دانشگاهی و حرفه ای صنعتی در همه مشاغل کلیک کنید