چگونه می توان از قطع درختان جلوگیری ذ کرد؟
پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت_گروه محیط زیست
قطع درختان زمین را نفس گیر میکند!
یکی از مهمترین و زیباترین مظاهر تکوین آفریدگار و ضامن هوای پاک، درختان هستند که نیاز اساسی موجودات زنده را فراهم میآورند و با تولید اکسیژن از آلودگی هوا میکاهند. فضای سبز و پوشش گیاهی نقش اساسی در سلامتی جسم و روح انسان دارد، بهطوری که بر اساس تحقیقات پژوهشگران، افرادی که در فضاهای سبز، پردرخت و سالم زندگی میکنند، نسبت به افرادی که در محیط های آلوده و پرتراکم سکونت دارند از تندرستی و نشاط بیشتری برخوردار هستند.
نابودی پوشش گیاهی و قطع درختان در برخی مناطق ایران تقریباً امری نابخشودنی است، زیرا از پیامدهای مهم آن میتوان به مهاجرت و همچنین عدم توانایی مردم آن منطقه در تأمین غذای خود اشاره کرد. باید آگاه شوید که توسعه مراتع و جنگلها، حفظ آب و خاک میتواند تأثیرات چشم گیری در فرآیند توسعه اقتصادی کشور داشته باشد.
دیدگاه دین اسلام درباره قطع درختان
دین اسلام به حفاظت از گياهان و درختان تأکید دارد، به صورتی که در قرآن به دو نکته قابل تأمل درباره قطع درختان اشاره شده است:
۱- قطع كردن درختان را برابر با كشتن كودكان، زنان و پيرمردان میداند كه اين امر، از اهميت ويژه و بسيار مهم اين موضوع خبر میدهد.
۲- وقتي در بحران جنگ، بريدن و آتش زدن درختان شایسته نباشد، اين كار در زمان برقراری صلح و آرامش نیز هرگز شایسته نخواهد بود.
پيامبر (ص) نیز در ابتدای جنگ ها به رزمندگان سفارش میکردند که: در هنگام پيروزی بر دشمنان، از قطع درختان و تخريب جنگل ها و آلوده كردن محيط زيست جداً خودداری کنند.
آیا می دانید!
- در هر ثانیه ۳۲۰ متر از وسعت جنگل های کشور کاسته میشود.
- اگر تمامی جنگل های جهان از بین بروند، بشریت تنها ۳ دقیقه زنده خواهد ماند.
- ریشه درختان ۵۰ ساله به دلیل عمیق بودن، موجب استقرار و رطوبت خاک شده و از فرسایش خاک جلوگیری میکند.
- هر هکتار از جنگل های جهان، سالیانه حدود ۶۸ تن گرد و غبار را جذب و در عوض حدود ۲.۵ تن اکسیژن تولید میکنند
از قطع درختان تا قاچاق چوب
بشر در حفاظت از اکوسیستم نقش عمده ای را ایفا میکند. قطعاً هرگونه مداخله بی مورد در محیط زیست همانند قطع درختان و جنگل زدایی به ضرر انسان ها تمام خواهد شد.
در کمال تعجب باید بدانید که یکی از اصلی ترین عوامل قطع درختان، پدیده ای بنام قاچاق چوب است که امروزه مردم با وجود مشکلات معیشتی به همکاری با قاچاقچیان چوب روی آوردهاند. تجارت چوب به گونه ای پیشرفت کرده که برخی از کارشناسان معتقدند اگر قطع درختان به همین صورت ادامه دار باشد تا ۵۰ سال آینده چیزی به نام جنگل در ایران وجود نخواهد داشت
اقدامی که به عنوان عمل تروریستی شناخته میشود!
در بسیاری از کشورهای جهان، برخی فعالان محیط زیست در صورت مشاهده جنگل زدایی های گسترده، اقدام به میخ کوبی به تنه درختان میکنند. این عمل علاوه بر اینکه هیچ صدمه ای قابل توجهی به درختان وارد نمیکند، باعث میشود که وقتی قاتلان درخت (چوب برها) اقدام به قطع درختان میکنند دهانه دستگاه برش در میخ ها گیر کرده و باعث آسیب جدی و حتی مرگ این افراد شود
احیای جنگل نابود شده پس از ۲۰ سال
برزیل کشوری است که بیش از ۶۰ درصد از جنگل های آمازون را در اختیار خود دارد و این عامل باعث شده دولت این کشور در عرض یک سال (۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸) مساحتی بالغ بر هفت هزار و ۹۰۰ کیلومترمربع از جنگل های آمازون را جنگل زدایی کند. سازمان صلح سبز جهان (Greenpeace) به عنوان بزرگترین مانع کشور برزیل شناخته میشود و اعتقاد بر این دارد که سیاستمداران برزیل عامل اصلی این جنگل زدایی ها هستند.
جانمان، جایمان و جهانمان را حفظ کنیم!
بسیار شنیده شده است که اکثریت مردم میگویند: پاسداری از محیط زیست و مقابله با قطع درختان کار نهادهای دولتی است و از ما کاری ساخته نیست. البته سیاست گذاری های کلان در زمینه محیط زیست به عهده دولت هاست زیرا دولت ها از مردم مالیات میگیرند، همه ی منابع مالی و ثروت جامعه را در اختیار دارند و باید از میراث آیندگان محافظت کنند. اما واقعیت این است که دولت ها بیشتر از آنکه عمل کنند، شعار میدهند و همیشه منافع خود را از منافع ملی و محیط زیست مقدم تر میدانند. البته این دوگانگی در گفتار و کردار تنها مختص کشور ما نیست و این دوگانگی باز در خیلی از کشورهای دیگر، هر چند کمرنگ تر دیده میشود..