acoustic well stimulation-part 7

http://www.kishindustry.com/

در ادامه پارت قبل به برررسی امکان سنجی میپردازیم.

 امكان سنجي
براي تعيين پتانسيل واقعي امواج فراصوت در تحريك چاه نفتي لازم است تا درك صحيحي از پديده موج، خواص آن، پارامترهاي
مشخص كننده رفتار آن و عكس العمل محيطي كه در آن نفوذ مي كند را داشته باشيم. در تحريك صوتي مهمترين عوامل هندسه و تداخل فازها هستند. تأثير پارامترهاي امواج فراصوتي بر روي محيط متخلخل به خوبي شناخته نشده است.

قدرت اين امواج به عوامل مختلفي از جمله رو شهاي تكميل چاه (باز، بسته هاي ريگي يا چاه جداره دار )، هندسه شعاعي مسير نفوذ موج و محيط الاستيكي (ماتريكس) بستگي دارد.
در نواحي با نفوذپذيري كم و بدون آسيب، تنها راه براي افزايش قابليت توليد از چاه ايجاد كانالهاي شيا ردار يا شكستگ يهاي بزرگي است كه سيال به وسيله آنها به راحتي بتواند به داخل ديواره چاه نفوذ كند.

واضح است كه تحريك با استفاده از امواج فراصوتي نمي تواند همانند روشهاي متداول با ايجاد كانال باعث افزايش بدون شكستگي توصيه نمي شود. كاربرد امواج فراصوت به عنوان يك نوع روش تحريك چاه در مكانيسم هاي تخريبي مانند تغييرات ترشوندگي ، هجوم سيال و غيره داراي پتانسيل كمي است، زيرا در اين موقعي تها ذر هاي براي برداشتن وجود ندارد.

از امواج فراصوتي م يتوان براي گرم كردن و شكستن ذرات معلق در چاههايي كه داراي سيالاتي با گرانروي بالا (همانند نفت
سنگين و نفت تعليق شده ) هستند استفاده نمود، اما رو شهاي گرمايي و تعلي قشكني ۲۷ ديگر در اين زمينه داراي بازدهي بيشتري هستند.

استفاده از دستگاه هاي نگهدارنده مغزه صوتي امكان به دست آوردن يك تقريب خوب از ميزان عملي بودن و صحت اين تحريك را فراهم ميكند.
اما يافتن جواب واقعي در رابطه با عملي بودن تحريك با استفاده از امواج فراصوت ي/صوتي با تحريك صوتي تحت جريان و شرايط استاتيكي انجام آزماي شهاي ميداني امكان پذير است.

پس میتوان نتیجه گرفت که استفاده از امواج صوتي با فركانس و قدرت بالا به عنوان روش تحريك، يكي از شيوه هاي بر طرف كردن آسيب هاي درون چاهي مانند بست هشدن گلوگاه روزن هها، آسيب هاي ناشي از عمليات مشبك كاري، بسته هاي ريگي از جمله ريزدانه ها، رسوبات، نهشته هاي آلي و برداشتن اندود گل است.

اگر چه تحريك چاه به وسيله امواج صوتي داراي محدودي تهايي مانند نياز به طراحي وسايل صوتي خاص و پرتو افكني امواج باشدت و بسامد بالا (كه انتقال اين امواج باعث ميرايي آن نيز می شود) بوده است، اما اين روش نسبت به رو شهاي متداول اقتصادي تر است و بازدهي نسبتاً خوبي دارد كه همين موضوع آن را به عنوان يك گزينه براي تحريك درون چاهي مطرح نموده است.
مزيت هاي تحريك صوتي به قرار زير است.
۱) امكان انجام تحريك در شرايط زير تعادلي  كه در اين حالت نيازي به بسته شدن چاه نمي باشد (تحريك در حين توليد) و اين امر امكان مشاهده و بهين هسازي به موقع پروژه را فراهم مي كند.
۲)حذف طراحي پيچيده تزريق سيالات.
۳)كاهش ريسك انجام كار با سيالات خطرناك، خورنده و ساينده و سازگاري با HSE محيط زيست مطابق با قوانين
۴)كاربرد وسيع درچا ههاي افقي و چند شاخه اي.
۵)پتانسيل استفاده با ساير رو شهاي تحريك چاه