آشنایی با کشور چین
مقدمه
کشور چین که با نام جمهوری خلق چین معروف است، کشوری عظیم در آسیای شرقی( وسعت آن حدودا برابر با ایالات متحده امریکاست) و پرجمعیت ترین کشور جهان محسوب می شود.
چین با سواحل دریای چین شرقی، خلیج کره، دریای زرد و دریای چین جنوبی، در مجموع با ۱۴ کشور مرز مشترک دارد. از سمت جنوب با افغانستان، پاکستان، هند، نپال، بوتان، میانمار، لائوس و ویتنام؛ از غرب با تاجیکستان، قزاقستان، و قرقیزستان؛ از شمال با روسیه و مغولستان؛ و از شرق با کره شمالی همسایه است.
از تاریخچه ثبت شده تمدن چینی می توان به دره رودخانه زرد اشاره کرد که آن را مهد تمدن چین می دانند.
سلسله ژیا نخستین دودمان این کشور باستانی است که در داستان های تاریخی شرح آن آمده است، هر چند تا به امروز هیچ مدرکی مبنی بر وجود چنین سلسله ای پیدا نشده، با این وجود، شواهد باستان شناسی نشان داده اند که حداقل در اوایل عصر برنز، سلسله مذکور باعث رشد و شکوفایی تمدن چینی شده است.
سلسه شانگ نخستین سلسله تایید شده چین است. و سلسله ژو که در سراسر حوزه ی رودخانه زرد حکمرانی می کرد، طولانی ترین سلسه حاکم در تاریخ این کشور بود که حدود ۸۰۰ سال در این کشور حکومت کرد.
فرهنگ و عادات چین
چین کشوری با فرهنگ ها، زبان ها، سنن، و سطوح اقتصادی متنوع است. خصوصا این کشور از منظر اقتصادی بسیار متنوع است. شهرهای اصلی چین شامل پکن، گوانجو و شانگهای، مدرن و نسبتا ثروتمند هستند. با این حال، با وجودیکه تنها ۱۰% از زمین های چین مزروعی هستند، حدود ۵۰% از مردم کشور چین هنوز در روستاها زندگی می کنند.
صدها میلیون نفر از ساکنان روستایی هنوز مزرعه داری و دامداری می کنند. ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون کشاورز برای یافتن کار به شهرها مهاجرت کرده اند. در کل مردم نواحی جنوبی و شرقی ساحلی نسبت به مردم داخل کشور ثروتمندتر هستند. نواحی شمالی و جنوب غربی چین کمتر توسعه یافته است.
با توجه به ابعاد وسیع کشور چین، این کشور از منظر فرهنگی نیز بسیار متنوع است. حدود ۵۶ گروه نژادی شناخته شده به طور رسمی در این کشور وجود دارد. بیش از ۹۰ درصد مردم آن از گروه نژادی هان هستند. و ۱۰ درصد باقی مانده را ۵۵ گروه دیگر تشکیل می دهند.
بسیاری از رفتارهای اجتماعی که به نظر چینی ها کاملا عادی به نظر می رسد، ممکن است از نظر فرهنگ ها و جوامع دیگر بی ادبی و مغایر با آداب اجتماعی باشد.
آب دهان انداختن: در خیابان ها، سوپرمارکت ها، مغازه ها، لابی هتل ها، رستوران ها، تالارها، اتوبوس ها و حتی در بیمارستان ها چینی ها آب دهان خود را به زمین پرتاب می کنند. بر اساس طب سنتی چین بلعیدن آب دهان مغایر با سلامتی است. انداختن آب دهان بر روی زمین تا حد زیادی پس از شیوع بیماری مُسری سندروم حاد تنفسی در سال ۲۰۰۲، در بیشتر نواحی توسعه یافته چین مانند پکن و شانگهای کاهش یافت. با این حال مناطق دیگر هنوز این عادت را کنار نگذاشته اند.
فرهنگ و عادات چین «ادامه»
سیگار کشیدن: مردم کشور چین تقریبا در همه جا، حتی مناطقی که نشانه های” سیگار کشیدن ممنوع” دارند از جمله باشگاه های بهداشت، زمین های فوتبال و بیمارستان ها سیگار می کشند. تعداد محدودی از رستوران ها دارای مناطق ممنوع برای سیگار کشیدن هستند با اینکه پکن برای بسیاری از رستوران ها سیگار کشیدن را ممنوع کرده است. اجرای ممنوعیت سیگار در چین بسیار شایع شده است، به استثنای مردم هنگ کنگ که هنوز به سیگار کشیدن در مکان های عمومی ادامه می دهند
خیره شدن: خیره شدن در سراسر کشور چین رایج است. در چین خیره شدن به افراد معمولا ناشی از کنجکاوی محض است نه خصومت. پس اگر در چین کسی مستقیم به سمتتان آمد و طوری به شما نگاه کرد که انگار در حال تماشای تلویزیون است، تعجب نکنید!
مکالمات با صدای بلند، سر و صدا، بحث در مکان های عمومی: همه این ها در چین معمول هستند. بسیاری از چینی ها با صدای بسیار بلند در مکان های عمومی صحبت می کنند( حتی اول صبح) و این ممکن است اولین چیزی باشد که به محض ورود به کشور چین با آن مواجه می شوید. صحبت کردن با صدای بلند در چین حتما بدین معنا نیست که گوینده عصبانی است یا وارد بحثی شده است. در دعواها درگیری فیزیکی زیاد رایج نیست، اما ممکن است اتفاق بیفتد
رعایت اصول بهداشتی: بسیاری از چینی ها موقع عطسه کردن جلوی دهان خود را نمی گیرند. در ضمن کودکان ۲-۴ ساله معمولا زباله های خود را در مکان های عمومی می ریزند و ریختن زباله توسط آن ها کاری غیرمعمول تلقی نمی شود.
آب و هوای چین
با توجه به اینکه چین کشوری وسیع است، تنوع آب و هوایی در این کشور بسیار زیاد است. از مناطق گرمسیر در جنوب چین گرفته تا مناطق سردسیر در شمال این کشور وجود دارد.
جزیره هاینان تقریبا در وضعیتی جغرافیایی مشابه جامائیکا قرار گرفته است، در حالیکه هاربین که یکی از بزرگترین شهرهای شمالی است، از نظر جغرافیایی با مونترال هم عرض است و هوایی مشابه این شهر دارد.
شمال چین چهار فصل است، و تابستان هایی بسیار گرم و زمستان هایی بسیار سرد دارد. جنوب این کشور هوایی متمایل به خنکی دارد و با رطوبت همراه است. اگر به شمال و غرب سفر کنید، آب و هوا خشک تر می شود.
هنگامی که از شرق چین خارج می شوید و وارد ارتفاعات با شکوه تبت و یا استپ های وسیع و بیابان های گانسو و شین جیانگ می شوید، فاصله ها گسترده و زمین بسیار ناهموار است.
مهم ترین شهرهای کشور چین
- پکن : پایتخت و مرکز فرهنگی چین
- گوانجو : یکی از ثروتمندترین و آزادیخواه ترین شهرهای جنوب چین
- گویلین : مقصدی مشهور هم برای گردشگران خارجی و هم برای خود چینی ها با مناظر کوهستانی و حوضه رودخانه
- هانگژو : شهری که به زیبایی مشهور است و مرکز عمده صنعت ابریشم
- کان مینگ : پایتخت یون نان و دروازه ای به مناطق اقلیت قومی
- نانجینگ : شهری پرآوازه در تاریخ و فرهنگ با بسیاری از مکان های تاریخی
- شانگهای : معروف به منظره حاشیه رودخانه آن، بزرگترین شهر چین و بزرگترین مرکز تجاری این کشور با بسیاری از مراکز خرید
- سوژو : معروف به” ونیز شرق”، شهری باستانی با کانال ها و باغ های معروف درست واقع در غرب شانگهای
- شی آن : قدیمی ترین شهر و پایتخت باستانی چین، که ۱۰ سلسله امپراطوری چین از جمله هان و تانگ در این شهر حکومت می کردند. انتهای جاده ابریشم به این شهر ختم می شده است و لشکر سفالین که مربوط به زمان امپراطوری هان می باشد در این شهر قرار دارد.
- یانگژو : مظهر کشور چین” با بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت. مارکوپولو مدت سه سال به عنوان فرمانده این شهر در قرن سیزدهم خدمت کرده است.
جاذبه های گردشگری کشور چین
- دیوار بزرگ چین : دیواری با طولی بیش از ۸۰۰۰ کیلومتر، این دیوار باستانی برجسته ترین نماد چین است.
- هاینان : جزیره بهشتی گرمسیری که به شدت تحت توسعه گردشگری است.
- طبیعت جیوژایگو : این منطقه به واسطه پانداهایی که دارد و همچنین آبشارهای چند طبقه و دریاچه های رنگارنگش مشهور است.
- لشان : این منطقه به دلیل رودخانه بزرگی که دارد، تندیس بودا که بر روی کوه حکاکی شده است و نزدیکی به کوه امی معروف شده است.
- کوه اورست : بزرگترین کوه جهان که مرز بین نپال و تبت است.
- کوه تای : یکی از پنج کوه مقدس چینی ها، و به دلیل تاریخچه ای که دارد بیشترین کوه پیمایی را در چین داشته است.
- تبت : با داشتن اکثریت بوداییان تبت و فرهنگ سنتی تبت، به جهانی کاملا متفاوت تبدیل شده است.
- تورفان: در ناحیه اسلامی سین کیانگ واقع شده است و انگورها، آب و هوای خشک و فرهنگ اویغور آن معروف است.
- یونگنگ گروتوس : این منطقه بیش از ۵۰ غار کوهستانی و ۵۱۰۰۰ مجسمه بودا دارد.
سیاست فرهنگی کشور چین
کشور چین کشوری با تمدن باستانی، تاریخچه ای کهن و آداب و سـنن فرهنگی متنوع میباشد. تا قبل از به حـکومـت رسیدن جمهوری خلق چین در سال ۱۹۴۹ تنها تعداد محدودی از امکانات فرهنــگی در شهرهای متوسط و بـزرگ این کشــور دایر بود.
اکثریت جمعیت این کشور که به طور عمده کشاورز بودند با حیــات فــرهنگی در انزوا قرار گرفته و کـاملاً یکنواخت گذران زندگی می نمودند.
در همین اثناء هنرهای ملّی باستانی چین در ورطة نابودی قرار داشتـه و درآمد و زنــدگی نویـــسندگان و هنرمندان کشور از سطح استاندارد بسیار پایینی برخوردار بود.
اما پس از به قدرت رسیدن حکومت جمهوری در کشور چـین رشد و توسعة فرهنگی کشـور وارد مرحـلة جـدیـدی از حیات گردیـد. رشد و غنای فرهنگی در چین جدید به واسـطة بهبود و رشد اقــتصادی ملـی کشور بــود.
دولت چین اهمیت زیادی به رشد و توسعة هر چه بیشتر فعالیـــتهای فرهنگـی و اجرای تعهــدات فرهنگی قائل گردیده و در این راستا به دستاوردهای بزرگ و مهمی در زمینه های مختلف فرهنگی دست یافت. سیاست فرهنگی – مـلی این کشور هر چه بیشتر، باگذشت زمان، مشخصتر و کاملتر میگردد.
سیاست فرهنگی کشور چین «ادامه»
از زمان اجرای سیاست اصلاحات و ساماندهی و تـغـییر شکل سیاست فرهنگی، کــشور چین به تلاشهای بی وقفه های درزمینة وضع قــانون برای بخــش فرهنــگی کــشور و اعمال یکسری از لوایح قــانونی فرهنـگی در جهت حــفظ، نگهداری و ارتقاء هر چه بیشــتر میراث فرهـنگی کشور اقدام نموده است.
این کشور هم اکنون در مرحلة گذر به یک جامعة سوسیالیـسم (جامعه گرایی) قرار دارد. از جمله مشــکلات کـــشـور چین در زمینه های فرهنگی می توان به عدم برقـــراری تناســـب و توازن مناسب میان نیازهـای فرهـنگی جامـعه و تولیدات اجتماعی عقب مانده کشور اشاره نمود.
در حال حاضـر کشور چین در صـدد ایجاد جامعه های سوســیالیسـم (جامعه گرایی) با خصوصیات و ویژگیهای چینی میباشد.
دولت چین بر این باور است که تنها زمانی که توسعة اقتصادی، سیاسی و پیشرفتهای فرهنگــی کـشـور کاملاً متناسب گشته و پیشرفت دو جانبهای میان ابزارها و نگرشهای فرهنگی کشور رخ دهد، می توان شاهد حکومتی سوسیالیسـم با مشخصات و ویژگیهای چینی در کشور بود.
● ساختارهای سازمانی و اداری کشور چین
▪ ارگانهای دولتی کشور چین
از جملة سازمانهای مسؤول در جهت اجرای تعهدات فرهنگی کشور می توان به ارگانهای ذیل که همگی تحـت نـظارت شورای دولتی فعالیت دارند اشاره نمود:
ـ وزارت فرهنگ
ـ سازمان رادیو – تلویزیون
ـ کمیسیون آموزشی دولت
ـ سازمان انتشارات دولتی
ـ کمیسیون ورزشی دولت
ـ فرهنگستان علوم اجتماعی
ـ دایرة اشیاء عتیقه دولتی
لازم به ذکر است که علاوه بر سازمانهای مذکور، مؤسسات مدیریتی هم ترازی در هر ایالــت ، شهـر به طور مستقیم و تحت نظارت دولت به فعالیت در زمینه های گوناگون هنری میپردازند.
گفتنی است که وزارت فرهنگ چین، مسؤول اجرای سیاستــهای فرهنگی ملی و تعهـــدات فرهنگی کــشور میباشد.
وزارتخانه مذکور تحت نظارت دولت و از طریق شــعبات و ادارات خـود در زمیــــنه های مختلف فرهنگـی به فعالیت میپردازد.
در این وزارتخــانه اداراتی تحت عناوین ادارة هنرهای کشور، ادارة آموزش هنرها ، ادارة کتــابـخانه ها، ادارة روابط فرهنگی خارجـی، ادارة بازار فرهـنگی، اداره فرهنگ جمعی، اداره فرهنـــگ کودکــان و اداره فرهنگ قومی به فعالیت در شاخه های گوناگون فرهنگی کشور میپردازند.
● ارگانهای غیردولتی کشور چین
کلیه فدراسیون های هنر و ادبیات کشور، ســازمان هایی فرهنگی و مردمی – ملی میباشند که از ۱۲ انجمن تشکیل یافته اند.
از جملة این انجمن ها می توان به :
انجمن نویسندگان، انجمن فیلمـسازان، انجمن نمایشنامه نویسان، انجمن رقصندگان، انجمن عکاسان انجمن خطـاطان و انجمن آکروبات بازان چین اشاره نمود.
● دستورالعمل های کلّی سیاست فرهنگی
سیاست فرهنگی، در واقع شیوهای بنیادی جهت انجام و مدیریت تعهدات فرهنگی و همچنین بخش مهمی از قانونگذاری فرهنگی کشور چین محسوب میگردد. قوانین و لوایح سیاست فرهنگی در خصوص آثار و اشــیاء تاریخی، توسعه و ارتقاء سطح فرهنگی و حفاظت از میراث فرهنگی کشور به مورد اجرا گزارده می شود.
هدف اساسی سیاست فرهنگی کشور چین برطرف نمودن نیازهای فرهنگی مردم میباشد.
از جملة اصلی ترین اهداف سیاست فرهنگی کشور چین
می توان به ارائه آموزشــهای همگانی در جـهت دستیابی مردم چین به عقاید ایده آل، وحـدت اخلاقی ، آموزش منـاسب و تحصیلات بالـا، حس قوی از نـظم و ترتیب و یــک فرهنگ سوسیالیستی بومی و علمی هماهنگ با روند رو به رشد مدرن سازی کشور اشاره نمود.
جهت نیل به چنین اهداف والایی، طرح ریزی برنامه های مختلف فرهنگی، آموزشی، اجتماعی و ادبی جهت افزایش سطح استاندارد آرمان گرایی، اخلاقیات، آموزش و سطوح فرهنگی و علمی کشور توسط دولت چین صورت گرفته است.
علاوه بر موارد مذکور می توان به سیاستهای فرهنگی دیگر کشور از جمله سیاست ترغیب و تــشویق مردم به پیروی از اصول سوسیالیسم و تأکید بر پیشرفت و گسترش فعالیتهای آکادمی، هنری و فرهنگی، تشویق و ترغیب مردم به ساخت مدارس و مؤسسات آموزشی کشور و … اشاره نمود .
● ادبیات و هنرها کشور چین
رشد و توسعة ادبیات و هنرهای کشور چین به عنوان بخش مهمی از رشد و توسعة فــرهنگی کشور محســوب میگردد. سیاستهای فرهنگی اتخاذ شده در زمینة ادبیات و هنرهای کشور چین به ترتیب ذیل میباشد :
۱٫ برگزاری مسابقات ادبی و هنــری و رقابتهای فکری میان یکصد دانشآموز (که از آنها به شکوفه های گل در کشور چین یاد می شود) از یکصد مدرسه مختلف
۲٫ ارائه خدمات ادبی و هنری به مردم و معرفی حکومت سوسیالیسم، با خصوصیات چینی به آنها
۳٫ بهره گیری از آثار ادبی و هنری گذشته کشور چین و معرفی آنها در عصر حاضر
۴٫ حفظ و نگهداری آداب و رسوم و سنت های قدیمی و حــرکت به سمت پدیده های مدرن. دولت چیـن از آزادی بیان و عقاید نویسندگان و هنرمندان کشور در جهت خلق آثار ادبی و هنری حمایت می نماید.
انتخاب موضوعات گوناگون ادبی و هنری به عهدة خود نویسنده میباشد. با این حال دولت به تشویق و ترغیب نویسندگان و هنرمندان جهت مشعوف نمودن توجه به مردم و بهینهسازی زندگی آنها میپردازد.
به طور کلی دولت چـین به تشویق و ترغیب آن دسته از آثار هنری و ادبی که به غنای صنعتی، کشاورزی، ادبی و هنری منــجر گردد میپردازد. دولــت چین همچنین به تشویق نویسندگان و هنرمندان کشور جهت برگزاری مسابقات آزاد در زمینه های گوناگون هـنری و برگزاری جلسات مناظره در خصوص موضوعات آکادمی میپردازد.
به طور کلی دولت چین به خلق آثار مثبت و برجسته که برای عموم مردم جذابیت داشته و دارای مشخصــات، ویژگیها و رنگ و بوی ملی باشد ، خدمات شایانی ارائه می نماید.
نویسندگان و هنرمنان کشور چین به تربیت مردمی با بهترین و جدیدترین افکار فکری تأکید شده اند.
از جمله دیگر فعالیتهای فرهنگی که در کشور چین توسط دولت اجرا میگردد می توان به رشد و توســـعة هر چه بیشتر ادبیات و نقد ادبی و هنری، اعطای جوایز به آثار برجسته، ارائه پیشنهادات و راهنمائیها به آثار هنری ناپـخته و ناقص و رد آثاری که برای مردم مضر میباشند اشاره نمود.
کشور چین دارای تاریخچه ای قدیمی و طولانی با میراث فرهنگی فراوان میباشد. به همین علت، دولت چیــن همیشه به حفظ و نگهداری، مطالعه، مقایسه، جمع آوری و انتشار آثار هنری باستانی کشور پرداخته و برای آن اهمـیت ویژه ای قائل است.
در این راستا، اکتشاف آثار باستانی و حفظ و نگهداری آن از جملة وظایف اصــلی دولت در خصوص آثار هنــری باستان کشور میباشد. در نوامبر سال ۱۹۸۲ طی برگزاری گنکرة ملی مردمی، قانون حفاظت و نگهداری از آثار و اشیاء تـاریخی و عتیقة فرهنگی جمهوری خلق چین رسماً اعلام گردید.
از آن پس مطابق با نیازهای قانونی، وزارت فرهنگ چین تعداد دیگری از قوانین و آئیننامه های قانونی در خصوص حفاظت و حمایت از اشیاء تاریخی فرهنگی را اعلام نمود. در طی سال ۱۹۸۷ شورای بخش دولتی، حکمی مبنی بر انعـکاس شدت عمل در برابر حفاری مقبرههای تاریخی و سرقت و قاچاق اشیاء تاریخی فرهنگی را صادر نمود.
در سال ۱۹۹۲ اصل قانونی حفاظت و نگهداری از آثار و اشیاء تاریخی و فرهنگی به عنوان وظیفة اصــلی و اکتشاف آن به عنوان وظیفة ابتدایی دولت چین از سوی کنفرانس ملی صادر گردید.
در سال ۱۹۹۵ اصول حفاظتی مؤثرتر و منطقیتری با مدیریت و اعتبار بیشتری مطرح گردید. دولت چین در حدود ۵۵۷۵۰ مکان از اصلیترین اماکن باستانی دارای اشیاء تاریخی و عتیقه فرهنگی در سطوح مختلف را تحت حــمایت خود درآورده که از این تعــداد ۷۵۰ مکـان در سطح ملـی، ۵۰۰۰ مکان در سطح ایالتی و ۵۰۰۰۰ مکان متعلـق به سطوح مختلف کشور میباشد.
● تجارت فرهنگی کشور چین
از زمان اتخاذ سیاست اصلاحات و آزادی عمل به ویژه در حوزة اقتصادی سوسیالیست، بازار فرهنگی کشور چیـن به رشد و توسعة سریع و چشمـگیری در حوزه محصولات صوتی و تصویری، کتاب، فیلم و اشیاء عتیقه و تاریخی فرهنـگی دست یافته است.
تا سال ۱۹۹۶ تقریباً در حدود ۲۱۰ هزار واحد تولیدی فرهنگی کشور با حدود ۰۹/۱ میلیون کارگر درآمدی بالــغ بر ۸/۲۳ بیلیون یوان در سال داشته اند. در سال ۱۹۹۳ اصول توسعــه از یک سوی و اصول مدیریتی از ســـوی دیگر در جریان کنفرانس ملی تجارت فرهنگی کشور چـین اتخاذ گردید.
طی این کنفرانس ملّی بر ۲ مقولة رشد و توسعه فرهنگی از طریق افزایــش سطح بازار فرهنگــی و مقولة مدیریت بازار فرهنگی کشور تأکید خاصی شده است.
در سال ۱۹۹۴ شورای دولتی رسماً قوانین وضع شده ای در خـصوص مدیریت تولیدات صوتی و تـصویری را اعلام نمود. به عبارت دیگر بیشترین هزینة تخصیص یافته بر بخش فرهـنگی کشور چین متوجه رشد و توسـعة صنـعت ضـبط صــدا (موسیقی) کشور گردیده است.
● انتشارات و مطبوعات کشور چین
از زمان اجرای سیاست اصلاحات، تعهدات صنعت نشر و مطبوعات کشور چین به طور گستردهای افـــزایش یافته است.
امروزه بیش از ۲۰۰ روزنامه و تقریباً در حدود ۸۰۰۰ مجلة کثیرالانتشار با بیش از ۵۰۰ مرکز انتشاراتی و بیـش از ۳۰۰ مرکز تولیدات صوتی و تصویری در کشور چین مشغول به فعالیت میباشند.
هر ساله بیش از یکصد هزار نوع کتاب و ۲۰۰ میـلیون نوع مختلف از محــصولات صوتی و تصــویری در این کشور تولید میگردد. سیاست کشور چین در قبال صنعت نشر و مطبوعات کشور به جستجوی حقایق امور و جهتدهی صحیح به افکار عمومی تأکید دارد.
نظارت بر صنعت نشر و مطبوعات از سوی دولت تقویت یافته، به طوری که بر طبق سیاستهای فرهنگی دولت، ساختارها و چهارچوبهای آن بهینهسازی شده و کیفیت کار با پیشرفت همراه بوده است.
● فعالیتهای جمعی – فرهنگی کشور چین
برآورده نمودن نیازهای فرهنگی روزافزون مردم و ارتقاء سطح فرهنگی تمام جامعه از جملة زیربنایی ترین اهداف توسعة فرهنگی سوسیالیستی کشور میباشد. رشد و توسـعة فعالیتهای جمعی فرهنگی، به رشد و توسعة فرهـنگی کشور منجر میگردد.
و این مورد در واقع یکی از بزرگترین وظایف کارمنـدان فرهنگی کشور میباشد. در حال حاضر از جـملة مفاهیم فرهنگی که از سوی دولت مورد حمایت قرار میگیرند می توان به:
- فرهنگ اجتماعی (شهری)
- فرهنگ روستایی
- کار و تلاش و فرهنگ دانشگاهی
اشاره نمود.
● فرهنگ گروه های قومی کشور چین
کشور چین، کشوری چند قومیتی متشکل از ۵۶ گروه نژادی متفاوت میبـاشد. حقوق قانونی گروه هـای قومـی و نـژادی کشور از طریق قانون اساسی کشور مورد حمایت واقع میگردد.
دولت چین همواره توجه زیادی به گروه های نژادی و قومی ساکن کشور نموده و تلاشهای گستردهای در جهت رشد و توسعة فرهنگ قومی کشور بعمل آورده است.
تمامی گروه های قومی ساکـن کشور آزادانه، قادر به استفاده از زبان بومی و حفظ و نگهداری آداب و رسـوم محلّـی خود میباشند. دولت چین نیز اهمیت زیادی به جمع آوری و مقایسة هنرهای فولکلور کشور قائل شده است.
در جهت تحقق بخشیدن به این امر و ایجاد یکپارچگی و اتحاد میان گروه های مختلف قومی – نژادی ساکن کشـور دولت چین اقدام به وضع سیاست برقراری رقابت میان یکصد دانش آموز چینی (یکصد شکوفة گل از یکصد مدرســه در نواحی مختلف چین) و همچنین اجرای سـیاست، حفظ و نگهداری آداب و سنن قدیمی همزمان با حرکت در جهت زندگی مُدرن نموده است.
● روابط بین المللی فرهنگی کشور چین
با اینکه کشور چین دارای ملتی با تمدن باستانی و فرهنگ غنی ملی میباشد امّا بدون برقــراری روابط مـشترک با سایر تمدنهای بشری قادر به توسعه و ارتقاء هنر و رشته های فرهنگی و هنری موجود خود نمیباشد.
دولت چین نه تنها به حفظ و نگهداری فرهنگ ملی خود پرداخته بلکه اهمـیت زیادی برای فرهنگ سایر کشورهای جهان قائل میباشد.
سیاست فرهنگی خارجی کشور چین مبنی بر نگهداری فرهنگ بومی و ملی بعنــوان فـرهنگ پایة کـشور، و اســتفاده از فرهنگ و تمدن سایر کشورهای جهان از طریق انجام مبادلات گوناگون و در جهت استفاده از نقاط قوت آنهـا در درجة دوم اولویت قرار میگیرد.
بنابراین می توان گفت که سیاست فرهنگی خارجی چین به الگوبرداری از نقاط قوت فرهنگهای مختلف جهان، همگام با معرفی دستاوردهای فرهنگی خود به جـهان و مبارزة قطعی با فسـاد تدریجی عقاید منــحط و فرهنگهای نادرست میپردازد.
از سال ۱۹۹۶ کشور چین تعداد ۱۳۷ قرارداد با بیش از ۱۰۰ کشور جهان در زمینة روابط پایدار فرهنـگی به امضاء رسـانده است.
این در حالی است که این کشور با بیش از ۱۶۰ کشور جهان در زمینه های مختــلف فرهنگ، هنر، آمـوزش، ورزش، علوم، بهداشت عمومی، روزنامهنگاری، صنـعت نشر، باستانشناسی، مذهب، فیلم، رادیو، تلویزیون و غیـره همکاری های نزدیک برقرار کرده است.
● پروژه های فرهنگی کشور چین
به منظور تقویت و افزایش آثار فرهنگی و هنری کشور، مؤسسات فرهنگی دولتی با همکاری دیگر سازمــانهای مربوطه و دولتهای محلی اقدام به انجام پروژه های مهم فرهنگی در زمینه های مختلف نموده اند. از جمله این پروژه ها مـی توان به پروژه های ذیل اشاره نمود:
۱٫ پروژه ای با عنوان قاصدک (dandelion) : پروژة مذکور، طرحی ملی جهت تأسیس پارکهای فرهنگی ویژة کودکان روستایی کشور چین میباشد.
۲٫پروژه انتقال «فرهنگ به مناطق روستایی: پروژة مذکور، پروژه ای ملّی در جهت سازماندهی گروه های نمایشی حرفه ای، تأسیس کتابخانه ها در مناطق ییلاقی و روستایی کشور به منظور استفاده روستائیان و کشاورزان و ارتقاء سطح مبادلات فرهنگی میان مناطق روستایی و شهری کشور میباشد.
۳٫ پروژة تحت عنوان پروژة دانش: پروژة مذکور، پروژه ای ملی جهت حمایت از فرهنگ کتابخوانی و مطالعه به منظور ارتقاء تمدن اجتماعی کشور میباشد که توسط کتابخانه های دولتی کشور به اجراء درآمده است.
پروژه فرهنگ طلایی کشور چین
پروژه مذکور، پروژه ای ملی است که از جملة دستاوردهای آتی آن می توان به :
- تأسیس و راه اندازی شبکه اطلاع رسانی در زمینه های فرهنگ و هنر ملی و امور فرهنگی
- راه اندازی شبکه اطلاع رسانی کتابخانه های کشور
- راه اندازی شبکه اطلاع رسانی مراکز هنری
- راه اندازی شبکه اطلاع رسانی موزه ها و اشیاء تاریخی کشور
- راه اندازی شبکه اطلاع رسانی در زمینــــة مدیریت تجارت فــــرهنگی
- راه انــدازی شبکه اطلاع رســانی در زمینة روابط بیـن المللی
اشاره نمود.