مفاهیم ارتباطات
پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت_گروه علوم اجتماعی و روابط انسانی
ارتباطات
ما برای برآورده شدن نیازهای روزمره خود باید ارتباط برقرار کنیم؛ نیاز به غذا، مسکن، نیاز به همکاری با دیگران برای ارضای حس دوستی و کامیابیاجتماعی و انواع نیازهایاقتصادی و اجنماعی؛ سایر نیازها هم که جای خود را دارند.
نیاز به مبادله اطلاعات،سرگرمی، نیاز بهبروز خلاقیت اجتماعی و … در واقع ارتباط ما را به شبکه گسترده انسانها پیوند میدهد.این شبکه از خانوادهشروع شده و به حلقه دوستان میرسد و بعدبا کمک رسانههای جمعی، کلجامعه و سراسر جهان را در بر میگیرد.
نحوه تکوین فردیت ما به میزان موفقیت ما در ساختن این شبکهها وابسته است.ارتباط صرفا مبادلهاطلاعات در بارهی واقعیتهای سخت افزاری نیست. بلکه ارتباط به معنایتبادلافکار، احساسات،عقاید و تجربیات نیز هست. از نظر فردی ارتباط ما را قادر میسازد تا به عضوی مفید و موثربرای اجتماعتبدیل شویم. از منظر اجتماعی ارتباط بین اجزای جامعه رشد و بقای جامعه را تضمین میکند.
شناخت ارتباطات
حالبرای شناخت و درک هر چه بیشتر مقوله”ارتباط و ارتباطات” باید تاریخچه آن، دیدگاههای صاحب نظران، معانی، عناصر اولیه، روشهای ارتباطی، سیر صعودی و هر آنچه که به این حوزه مربوط میشود را بررسی کنیم.
پیدایش و پویایی علم ارتباطات را مانند بسیاری از علوم دیگر به اندیشهایرانیان، رومیان و یونانیان پیش از میلاد نسبت میدهند.
عناصر ارتباطات:
عناصر ارتباطات را میتوان به شرح زیر بیان کرد:
کانال، زمینه، محیط، پس خورد، تداخل امواج، پیغام، دریافت کننده، پردازش و منبع.
فرایند “ارتباطات” بهانسانها اجازهمیدهد تا تجارب و دانش خود را در زمینههای مختلف به اشتراک بگذارند.
روشهای ارتباطات انسانی:
روشهای ارتباطی انسان را میتوان؛ زبان علائم، مکالمه، نوشتن، اشاره، حالت و حرکات بدنی، پخش رادیو و تلویزیونی و سینما بیان کرد.
ارتباط میتواند بهیکی از روشهای رو در رو، یک طرفه، ارادی یِا غیر ارادی و شفاهی یا غیر شفاهی انجام گیرد. علاوه بر آن ارتباط میتواند درون فردی و میان فردیهم باشد
تعاریف ارتباط:
تعریف اول؛ ارتباط را فرایندی میداندکه به واسطهی آن ارتباط گر یا فرستنده از طریق یک رسانه یا مجرا پیامی را با تاثیراتی معین به گیرنده میرساند.
تعریف دوم؛ ارتباط را کنشی اجتماعی میداندکه افرادی از یک فرهنگ مشخص در واکنش به تجربه خود از واقعیت به مبادلهِ معانی میپردازد.
با این وجود نمیتوان تعریف واحدی از ارتباط کههمه افراد را قانع کند، ارائهداد. شایدهم اصلا چنین تعریفی وجود نداشتهباشد. بنابراین سعی بر این است، اندیشه و نظریات گوناگون را تا حد امکان جمع آوری تا بتوان آنها را بهیک مرز مشترک نزدیک ساخت.
دایرهالمعارف ویکیپدیا
ارتباط معادل (communication) و فرایند انتقال پیام از فرستنده به گیرنده به شرط همسان بودن معانی بین آنها است
فرهنگ لغات “وبستر”
رساندن، بخشیدن، انتقال دادن، آگاهساختن، مکالمه و مراودهداشتن، معنا شدهاست.
فرهنگ لغات فارسی معین:
ارتباط را بهمعنی ربط دادن، بستن، پیوند و … آوردهاست.