کشور ایران از منظر شاخص رقابت پذیری اقتصادی در رده هشتاد و نهم جهان قرار دارد. مجمع جهانی اقتصاد، شاخص رقابت پذیری اقتصادی کشور های جهان را منتشر کرد. معیار هایی که برای این رتبه بندی در نظر گرفته است عبارت اند از : سرمایه انسانی، انعطاف پذیری، مهارت کارکنان، میزان باز بودن اقتصاد و نوآوری.
رقابت پذیر ترین اقتصاد های جهان کدامند؟ ایران در رتبه چند قرار دارد؟
مجمع جهانی اقتصاد، رقابت پذیری را این گونه تعریف کرده است: رقابت پذیری فقط به سطوح درآمدی بالا تر بستگی ندارد؛ بلکه ارتباط بیشتر آن با پیامد هایی است که در پی اقتصاد اند، مثل: میزان رضایت از زندگی. پس هر کشوری می تواند در زمینه هایی که در آن بهتر است، عملکرد خود را بهبود بخشیده و رقابت پذیری خود را بالا ببرد.
شاخصی که برای رقابت پذیری در نظر گرفته اند، یک عدد مابین ۰ تا ۱۰۰ است؛ که ۰ نمایانگر کمترین میزان رقابت پذیری و ۱۰۰ نمایانگر بیشترین میزان رقابت پذیری است.
مرتبه ی ایران در این شاخص
ایران در مقایسه با سال گذشته، امتیاز خود را ۰٫۴ درصد افزایش داده و به امتیاز ۵۴٫۹ رسانده است اما رتبه ی ایران در مقایسه با سال گذشته،یک مرتبه کاهش داشته و با رتبه ی ۸۹ بالا تر از کشور هایی مثل: مصر، تاجیکستان و پاکستان و پایین تر از کشور هایی مثل: اکراین، اکوادور و تونس قرار دارد.
بالا ترین رتبه های رقابت پذیری
از آمریکا با امتیاز ۸۵٫۶ می توان به عنوان رقابت پذیر ترین اقتصاد جهان نام برد. در ادامه می توان از کشور هایی مثل: سنگاپور با ۸۳٫۵ امتیاز، آلمان با ۸۲٫۸ امتیاز، سوئیس با ۸۲٫۶ امتیاز، ژاپن با ۸۲٫۵ امتیاز، هلند با ۸۲٫۴ امتیاز، هنگ کنگ با ۸۲٫۳ امتیاز، انگلیس با ۸۲ امتیاز، سوئد با ۸۱٫۷ امتیاز و دانمارک با ۸۰٫۶ امتیاز نام برد. این کشور ها با این رتبه ها به ترتیب در رده های دوم تا دهم جای گرفته اند.
پایین ترین رتبه های رقابت پذیری
از کشور آفریقایی چاد با امتیاز ۳۵٫۵ می توان به عنوان رقابت ناپذیر ترین اقتصاد جان نام برد. در ادامه می توان از کشور هایی مثل: یمن با ۳۶٫۴ امتیاز، هائیتی با ۳۶٫۵ امتیاز، آنگولا با ۳۷٫۱ امتیاز، بروندی با ۳۷٫۵ امتیاز و کنگو با ۳۸٫۲ امتیاز نام برد. این کشور ها در پایین ترین رتبه های این جدول رقابت پذیری اقتصاد جهانی جای دارند.
رتبه کشور های منطقه و دیگر نقاط
اسرائیل با امتیاز ۷۶٫۶ و رتبه ی ۲۰ جهان، در میان کشور های منطقه، به عنوان رقابت پذیر ترین کشور منطقه معرفی شده است. امارات با امتیاز ۷۳٫۴ و رتبه ی ۲۷، قطر با امتیاز ۷۱ و رتبه ی ۳۰ و عربستان با امتیاز ۶۷٫۵ و رتبه ی ۳۹، دیگر کشور های با رقابت پذیری بالا در منطقه هستند.
در این جدول، هند در رتبه ی ۵۸ و ترکیه در رتبه ۶۱ هستند.
کشور هایی با بهترین و بدترین عملکرد سالانه
عمان موفق شد با ۱۴ رتبه صعود در مقایسه با سال قبل و ایستادن در رتبه ۴۷، موفقترین کشور جهان از نظر بهبود شاخص رقابت پذیری اقتصادی باشد و پس از این کشور، فیلیپین با ۱۲ رتبه صعود و سیشل با ۱۰ رتبه صعود، به ترتیب خود را به ردههای پنجاه و ششم و هفتاد و چهارم رساندند.
از سوی دیگر بیشترین سقوط در جدول رده بندی متعلق به ونزوئلا بود که با ۱۰ رتبه کاهش نسبت به سال گذشته در رتبه ۱۲۷ ایستاد و پاناما و موزامبیک نیز با ۹ و ۸ رتبه کاهش، به ترتیب در رتبه های ۶۴ و ۱۳۳ قرار گرفتند.
منبع: ایسنا