ERP یکی از فناوری های بسیار پیشرفته و تأثیر گذار بر روند مدیریت و بهبود عملکرد و بهره وری سازمانها می باشد، زیرا ماهیت نرم افزاری این سیستم، پویایی و توسعه پذیری آن، این امکان را برای تحلیلگران و طراحان سیستم فراهم نموده است که در طول زمان به تناسب تغییر نیازمندیهای سازمان آنرا به گونه ای توسعه دهند که احتیاجات موجود را برطرف نماید.
تعریفERP:
تا کنون تعاریف مختلفی از این سیستم ارائه شده است.هر تعریف،سیستم را از یک منظر خاص بررسی میکند.
سیستم برنامه ریزی منابع سازمان را می توان از دیدگاه مدیریتی،نرم افزاری،وعملیاتی تعریف کرد.
روشی برای برنامهریزی و کنترل مؤثر تمامی منابع موردنیاز برای دریافت ، تولید ، ارسال و پاسخگویی به نیازهای مشتریان در شرکتهای تولیدی ، توزیعی و خدماتی .
ERP یک بسته نرمافزاری تجاری است که هدف آن یکپارچگی اطلاعات و جریان اطلاعات بین تمامی بخشهای سازمان از جمله مالی ، حسابداری ، منابع انسانی ، زنجیره عرضه و مدیریت مشتریان میباشد .
با استفاده از سیستم ERP،اطلاعات درست،به موقع ودریک راستا از بخش های مختلف وارد پایگاه داده یک سیستم کامپیوتری شده و توسط کارکنان سازمان قابل دسترسی می باشد.در این حالت دسترسی به اطلاعات تا حد زیادی تسهیل می گردد به گونه ای که دقیقاً می توان مشخص کرد که در هر زمان،محصول درخواستی مشتری در چه مرحله ای قراردارد.
زیر سیستم های ERP:
تولید، فروش، بازاریابی، توزیع، مدیریت بازرگانی، حسابداری، مالی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژه، مدیریت انبار، تعمیر و نگه داری، حمل و نقل، تجارت الکترونیک، لجستیک، کنترل سقف خرید، صدور اسناد، مدیریت زمان بندی
روند تکاملی ERP:
با توسعه فناوری اطلاعات استفاده از سیستم های اطلاعاتی نیز در سازمان ها افزایش یافته و حوزه تحت پوشش این سیستم ها گسترش یافت.به نحوی که نیاز به ایجاد سیستم های یکپارچه ای تحت عنوان سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان احساس گردید
سیر تکاملی نرم افزار ERP، از یک سو به شدت متأثر از سیر تکاملی سخت افزارها و نرم افزار های کامپیوتری و از سوی دیگر متأثر از تحولات صورت گرفته در زمینه ی مدیریت سازمانها و محیط رقابتی حاکم بر آنهاست.
ERP،به منظور غلبه بر مشکلات سیستمها ی عملیاتی موجود در سازمانها که از اوایل دهه ی ۱۹۶۰ میلادی توسعه پیدا کرده بودند به وجود آمد.
دوره اول (قبل از سال ۱۹۶۰ میلادی):
دراین مدت نرمافزارهایی به نام BOM Processors توسعه پیدا کرده بودند که هدف عمده آنها استخراج مواد لازم برای تولید تعدادی محصول بود . این نرمافزارها توجه چندانی به اندازه و حجم تولید و یا به تعبیری دیگر Lot Sizing نداشته و از سوی دیگر زمان تحویل این اقلام را مدنظر قرار نمیدادند . ضمنا این نرمافزارها ، موجودی خطوط مختلف تولید و انبارها را مدنظر قرار نمیدادند و به همین جهت با استفاده از آنها حجم موجودی در جریان افزایش پیدا مینمود .
دوره دوم (بین سالهای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی ):
در اوایل این دهه تمرکز نرمافزاری بیشتر بر روی سیستمهای کنترل موجودی بود . در این مدت همچنان بیشتر از مفاهیم سنتی کنترل موجودی برای توسعه نرمافزارهای مرتبط استفاده میشد . اما در اواخر این دهه مفهوم MRP یا برنامهریزی مواد مورد نیاز معرفی و نرمافزارMRPI توسط شرکت IBM توسعه پیدا کرد .
مهمترین مشکل این نرمافزار و نرمافزارهای مشابه ، اجرای آن بر روی Main Frame های گران قیمت مستقر در مراکز دانشگاهی ، نظامی و … بود و همین امر فاصله زمانی بین دو برنامهریزی را افزایش میداد .
از طرف دیگر ، این سیستم ارتباط بین تولید و استراتژیهای رقابتی سازمان را چندان مدنظر قرار نمیداد ضمنا ظرفیتهای تولیدی سازمان چندان در این سیستم لحاظ نمیشدند .
دوره سوم(بین سالهای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی):
تمرکز بر MRPI با توجه به برنامه کلان تولید یا MPSو توسعه MRP حلقه بسته . در این سیستمها امکان بروز نارسایی در زنجیره تولید به حداقل رسید اما همچنان این سیستمها فقط برنامهریزی تولید را انجام داده و حمایت چندانی از سایر منابع تولید نداشتند .
دوره چهارم(بین سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ میلادی):
بین سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ میلادی با توسعه و گسترش برنامهریزی مواد موردنیاز، مفهوم برنامهریزی منابع ساخت و تولید MRP II ارائه گردید. در اوایل همین دهه نیز سیستمهای برنامهریزی توزیع DRPکه مستقل از MRPII عمل میکردند وارد این سیستم شده و عملاً مشکل عدم ارتباط این دو سیستم با یکدیگر مرتفع گردید.
دوره پنجم( بین سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی و پس از آن):
پس از بکارگیری MPRII و گسترش آن در تمام عرصههای تولیدی، خدماتی، تجاری، توزیعی و غیره و همچنین اضافهنمودن سیستمهای پشتیبان تصمیم DSSبه آنها، سیستم ERP ارائه شد. با ظهور ERP در حوزه تولید، تمامی سیستمهای تولیدی تحت پوشش قرار گرفتند. بخشها، فرایندها و وظایف مختلفی از جمله کنترل کیفیت، نگهداری و تعمیرات، حسابداری و مالی به سیستمهای تولیدی متصل شده و ERP به عنوان حد فاصل سیستمهای مدیریت زنجیره تأمین SCMو مدیریت ارتباط با مشتری CRM مطرحگردید. این سیستم بیش از آنکه عنوان جدیدی برای MRPII باشد، به عنوان سطح بعدی در سطوح تکاملی سیستمهای کامپیوتری طراحی شده برای پشتیبانی از عملیات سازمان مطرح است
با گسترش اینترنت، فناوری ERP منطبق با محیط اینترنت ارائه گردید و در نتیجهEDI و ERP با یکدیگر پیوند خوردند و اینترنت به عنوان جزیی تفکیکناپذیر از ERP محسوب و تحت وب توسعه یافت. همچنین فناوری چند لایهای در معماری سیستم اطلاعاتی در محیط اینترنت در نظر گرفته شد
ارتباط با ما :
تلفن : ۰۲۱۶۶۱۷۶۱۹۶ ۰۲۱۶۶۴۹۳۵۲۷ ۰۹۰۵۹۶۲۶۹۰۰
نشانی : بلوارکشاورز خیابان ۱۶ آذر انتشارات دانشگاه تهران پلاک ۵۴ طبقه۵ واحد ۹
ثبت نام از طریق سایت زیر
شبکه های اجتماعی پردیس فناوری کیش :
سامانه آموزش مجازی رهیاران : www.rahyaranlms.ir
کانال تلگرام kishtech@
اینستاگرام kishtech.ir_ kishtech.ir