پردیس فناوری کیش_طرح ملی متخصصین صنعت و مدیریت_گروه مشاوران ایران:
مشاور مالی اقتصادی و سرمایه گذاری کیست؟
زمانی که بیمار میشوید، خودتان دارو تجویز میکنید یا پیش پزشک متخصص میروید؟ قطعا سلامتی شما آنقدر ارزش دارد که برای حفظ آن، به پزشک مراجعه کنید. پول و سرمایه گذاری هم همین است. شما برای ثروتتان زحمت کشیدهاید و شاید حاصل چندین سال کار و تلاش شما باشد. پس همانطور که حفظ سلامتی مهم است، حفظ ارزش پول هم اهمیت دارد. مشاور مالی و اقتصادی، نقش پزشک را برای ثروت شما ایفا میکند.
اگر تاکنون دغدغهی مالی داشتهاید و یا بدنبال سرمایه گذاری مطمئن بودهاید، احتمالا با این سوالات مواجه شدهاید: در این شرایط، به مشاورهی چه کسی میشود اعتماد کرد؟ مشاور سرمایه گذاری چه کمکی میتواند بکند؟ چه انتظاراتی از مشاور میتوان داشت؟ یک مشاوره مالی خوب، چه ویژگیهایی دارد؟ در این مقاله میخواهیم شما را با مشاور مالی و فواید مشاوره اقتصادی آشنا کنیم تا بسیاری از ابهامات شما در این زمینه برطرف شود.
مشاور مالی کیست؟
مشاور مالی به شخصی گفته میشود که به افراد (و شرکتهای) جامعه کمک میکند تا بتوانند مدیریت مالیشان را بهتر و حرفهایتر انجام دهند. یک مشاورِ توانا باید بتواند در زمینهی سرمایه گذاری، بیمه، مسکن، تامین مالی جهیزیه و دانشگاه، بازنشستگی و غیره -با توجه به اهداف و نیازهای مالی افراد- پیشنهاد موثر بدهد. در کشورهایی مثل آمریکا مراکزی بوجود آمدهاند که مشاور مالی را متناسب با توان مالی و نیاز شما، به شما معرفی میکند اما در کشور ما هنوز چنین شرکتهای خدماتی شکل نگرفته است.
مشاوره مالی چه سودی برای شما دارد؟
به نظر شما، بزرگترین چالش سرمایهگذاران چیست؟ تورم؟ سیاسی بودن برخی بازارهای مالی؟ نوسان بورس؟ اما جالب است بدانید، جدیترین سوالی که در ذهن سرمایهگذاران میگذرد این است: چه کسی میتواند متناسب با اهداف و شخصیت مالی من، به من مشاوره بدهد؟ مطابق با پژوهشهای صورت گرفته توسط شرکت راسل در آمریکا، یک مشاور مالی در ۵ زمینهی زیر میتواند به افراد کمک کند:
- راهنمایی در مورد گزینههای سرمایه گذاری
- برنامهریزی مالی
- بهینهسازی سبد سرمایه گذاری
- کمک به افراد، جهت جلوگیری از اشتباهات مالی
- امور مالیاتی
برخی از مشاوران مالی در یکی از موارد بالا تخصص بیشتری دارند، اما تمام موارد بالا برای داشتنِ وضعیت مالی مطلوب، ضروری بنظر میرسد.
توجه داشته باشید در هنگام نوسان بازار، یک مشاور میتواند مسیر راه را برای شما مشخص و استراتژی سرمایه گذاری را در شرایط مختلف به شما بازگو کند. فرض کنید شما میخواهید در بازار سکه و طلا سرمایه گذاری کنید. کدام سکه را میخرید؟ سکهی بهار آزادی، نیم سکه یا سکهی گرمی؟ دلیل شما برای این انتخاب چیست؟ اگر قیمت سکه برای مثال ۲۰ درصد افت کرد، چه اقدامی باید بکنید؟ در این موقعیت،مشاوره مالی میتواند به کمک شما بیاید. در دنیای مالی، پیدا کردن یک مشاور سرمایه گذاری مطمئن، مفیدتر از پیدا کردن یک گزینه برای سرمایه گذاری است. برخی از افراد بدنبال گزینههای سرمایه گذاری سودآور هستند، در حالیکه شناخت نیازهای مالی یک گامِ ضروری پیش از انتخاب بازارهای مالی است.
مشاور مالی، شما را بهتر از خودتان میشناسد!
فرض کنید همهی آدمها، روزانه گوشت قرمز مصرف میکردند. در این صورت احتمالا درصد قابل توجهی از مردم دچار چربی خون، نقرس و غیره میشدند. میدانیم که پزشکان تغذیه، اساسا برای همین منظور تخصص دارند که سبد غذایی هر فرد را با توجه به نیازها و شرایط وی (مثل، سن، جنسیت، اقلیم و غیره) تنظیم کنند. این مثال در زندگیِ مالی افراد هم صادق است. آیا سرمایه گذاری در بورس برای همهی افراد مناسب است؟ پس، مفاهیمی مثل سطح ریسک پذیری چه میشود؟ پاسخ این سوالات روشن است. مشاوران مالی مانند پزشکان تغذیه هستند. آنان پس از صحبت و بررسی پارامترهای مالیتان، جنبههای رفتاری و شخصیتیِ شما را آنالیز و بهترین مسیر را به شما پیشنهاد میکنند. این مسیر میتواند مربوط به سرمایه گذاری، بیمه عمر و یا دوران بازنشستگی شما باشد. نکتهی مهم این است که مشاور مالی در طول این مسیر، همواره در کنار شماست.
چگونه یک مشاور اقتصادی پیدا کنیم؟
همانطور که پیشتر گفتیم، گام اول برای دریافت کردن مشاوره مالی، این است که خواستهی شما از مشاور مشخص شود. چه سوالی در ذهن شماست؟ میخواهید از بهترین سرمایه گذاری آگاه شوید؟ دخل و خرج شما با هم تناسب ندارد؟ بدنبال یک استراتژی برای پسانداز هستید؟ یک راهکار برای خانهدار شدن میخواهید؟ یا حتی، تربیت اقتصادی فرزندتان، دغدغهی شماست؟
شاید لازم باشد برای پاسخ به هر یک از سوالهای بالا، بدنبال یک مشاور باشید. بهتر است زمینهی تخصصی هر مشاور را بدانید و از تخصص وی آگاه شوید. بعنوان مثال، در زمینهی سرمایه گذاری، تحقیق کنید که آیا پیشنهادها مبتنی بر اطلاعات بازار و تحلیل منطقی هستند یا خیر. نکتهی مهم اینکه آیا با شخصیت مالی و سطح ریسک پذیری شما همخوانی دارد یا خیر.
آیا نیاز به مشاور مالی دارید؟
چگونه بدانیم که به مشاوره مالی نیاز داریم یا نه؟ برای پاسخ به این سوال، بهتر است چند سوال اساسی از خودتان بپرسید:
- اطلاعات کافی در مورد علم و مفاهیم سرمایه گذاری دارید؟
- از مطالعه در مورد مدیریت ثروت (Wealth Management) برنامهریزی شخصی و مدیریت مالی (Personal Planning) لذت میبرید؟
- اخبار پیرامون یک دارایی خاص را دنبال میکنید؟ مثلا سهام بورسی، اونس طلا، بیت کوین …
- تخصص کافی در زمینهی ابزارهای مدیریت مالی و پورتفو دارید؟
- زمان کافی برای تجزیه و تحلیل بازارهای مالی و مدیریت ریسکِ سبد سرمایه گذاری دارید؟
اگر پاسخ شما به سوالات بالا مثبت است، شما از مشاوره مالی و سرمایه گذاری بینیاز هستید، اما اگر پاسخ شما منفی است، شاید بد نباشد از مهارت و تجربهی مشاور مالی استفاده کنید.
کدام مشاور اقتصادی خوب نیست؟
اگر مشاور مالی فقط از شما پول بگیرد و هیچگاه در مورد اهداف مالی با شما همکلام نشود، بدانید که باید به فکر مشاور جدید باشید. همچنین اگر مشاور مالی، استراتژی مالی به شما ندهد، برنامهریزی برای سرمایه گذاری نکند و اهمیتی به نیازهای مالی شما نداشته باشد، مشاور مناسبی برای شما نیست.
یک مشاور مالی بایستی برای هر فرد، یک برنامهی شخصیسازی شده داشته باشد و متناسب با شرایط مالی هر فرد به آن برنامه بدهد. در صورتی که مشاورهی شما خیلی با وضعیتتان تطابق ندارد، توصیه میکنیم همکاری با آن مشاور را قطع کنید.
مشاوره مالی چه کمکی به شما میکند؟
- آپدیت کرده دادههای بازارهای مالی
- بروز رسانی پارامترهای مدلِ مالی
- ورود اطلاعات مشتری به پلتفرم
- ایجاد راهکار مالی برای مشتری
- آنالیز راهکار ایجاد شده و شخصیسازی نهایی
توجه داشته باشید، تمام اطلاعات شخصیِ شما در راهکار مالی ما موثر است. اینکه چه میزان ریسکپذیر هستید، ماهیانه چقدر درآمد دارید و … موجب میشود تا شخصیت اقتصادی شما برای ما منحصر بفرد باشد و بنابراین، راهکار سرمایه گذاری شما با تمامی افراد متفاوت گردد.