گردشگری دریایی

پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین گروه گردشگری

گردشگری دریایی چیست؟

گردشگری دریایی امروزه یکی از جذاب‌ترین و هیجان‌انگیزترین صنعت‌های گردشگری داخلی و خارجی به شمار می‌رود که کشورهای بسیاری به دنبال توسعه و بهبود آن هستند.

گردشگری دریایی یکی از صنایع دریایی روبه رشد در جهان است که در بسیاری از کشورهای جهان به آن توجه بسیار می‌شود. تورهای دریایی، ورزش‌ها و تفریحات آبی، غواصی و سایر سرگرمی‌های مرتبط با ساحل و فراساحل همگی در گردشگری دریایی قرار می‌گیرند. هرساله تعداد گردشگران دریایی همچون مسافران کروز رو به افزایش است و کشورهای بسیاری چه کوچک و چه بزرگ در تلاش هستند حتی از کوچک‌ترین ظرفیت‌های آبی، دریایی و ساحلی خود بیشترین استفاده را ببرند تا با جذب مسافران، درآمد خود را افزایش دهند.

Image result for ‫گردشگری دریایی‬‎پ

شرق و جنوب اروپا یکی از محبوب‌ترین مناطق برای گردشگری دریایی در جهان محسوب می‌شود. کارائیب، جزایر باهاما، گرند کیمن، مکزیک یا آلاسکا از مشهورترین مقاصد گردشگری دریایی هستند.

ایران نیز با دارا بودن پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر طول نوار ساحلی که هفت استان کشور را در برمی‌گیرد، یک کشور دریایی محسوب می‌شود. برای استفاده از صنعت گردشگری دریایی، فراهم کردن زیرساخت‌ها و امکانات مانند ساخت شناورها و قایق‌های تفریحی، ساخت اسکله‌های تفریحی، پارک‌های دریایی و زیردریایی‌های تفریحی در اولویت قرار دارد. به زودی با مشارکت بخش خصوصی خط کشتیرانی مسافربری، تفریحی، گردشگری چابهار – مسقط – دبی و کراچی راه‌اندازی می‌شود. این کشتی از نوع هیوندای کشور کره جنوبی با ظرفیت ۲۴۰ نفر و با امکانات و تجهیزات لازم به مبلغ ۷۰ میلیارد تومان خریداری شده است و در مسیر ابتدایی خود از چابهار به مسقط، سپس از چابهار به کراچی و از چابهار به قطر – امارات خواهد گذشت. با افتتاح این خط کشتیرانی گردشگری صنعت گردشگری دریایی ایران پیشرفت بسیاری خواهد کرد.

اگر برای تعطیلات نوروز قصد سفر به یکی از مناطق دریایی و ساحلی ایران و جهان را دارید تا بتوانید گردشگریی دریایی را نیز تجربه کنید، کجارو با همکاری آژانس‌های معتبر به معرفی برترین تورهای داخلی و خارجی پرداخته و این امکان را فراهم کرده است تا با مشاهده و مقایسه قیمت‌ها بهترین تور نوروز و یا ارزان‌ترین تور به مقصد داخلی و خارجی مد نظر خود را برای گذران اوقاتی خوش انتخاب کنید

در این نوع صنعت گردشگری عموما تفریحات در آب‌های عمیق در فاصله‌ی زیاد با ساحل انجام می‌شود. جت اسکی، قایق سواری، فلای بورد، ماهیگیری در آب‌های کم‌عمق، شنا، تماشای غروب آفتاب و آفتاب گرفتن در ساحل ماسه‌ای، دریانوردی با کشتی‌های کروز، غواصی و ماهیگیری در آب‌های عمیق نیز بخشی از گردشگری دریایی است که در برخی از سواحل شمالی و جنوبی ایران نیز ارائه می‌شود. هم‌اکنون جزیره زیبای کیش یکی از مهم‌ترین مقاصد گردشگری دریایی در ایران به شمار می‌رود که امکانات گردشگری ساحلی مانند فلای بورد، جت اسکی، بنانا سواری، غواصی و سایر ورزش‌های آبی را شامل می‌شود.

 

Image result for ‫گردشگری دریایی‬‎

این گردشگری از سال ۱۹۸۰ در جهان رواج پیدا کرد و صنعت جدیدی نیست اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ارتباطات مورد توجه و اهمیت بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است. این صنعت هم‌اکنون در بسیاری از کشورها یکی از مهم‌ترین فاکتورها در جذب گردشگر و در نهایت رونق اقتصاد است.

الا بردن سطح آگاهي و شناخت مردم از فضاها و امکانات مسافرت دريايي و عزم و حمايت دولت در رونق صنعت گردشگری کشور و اعطاي تسهيلات به افراد جامعه براي استفاده از کشتي‌هاي مسافرتي، هتل و امکانات تفريحي دريايي گامي مهم در اين حوزه تلقي مي‌شود.

عصرایران؛ دکتر حسن تقی‎زاده انصاری* – گردشگری دریایی و ساحلی، یکی از مهم ترین، جذاب ترین و سودآورترین حوزه های گردشگری در جهان است. در بیشتر کشورهای دنیا توجه به تورهای دریایی، حمل نقل دریایی، ورزش و تفریحات آبی، غواصی و سایر سرگرمی های مرتبط با ساحل و فراساحل در صدر برنامه های گردشگری قرار دارد؛ مالزی برای ایجاد گردشگری پایدار در این کشور پارک‌های دریائی در جزایر تیکا را گسترش می‌دهد. کشور اندونزی نیز با استفاده از شیوه‌های سنتی و مدرن گردشگری دریائی را روز به روز توسعه می‌دهد.
ر سال ۲۰۱۳ بیش از  ۲۰ میلیون نفر با درآمدی معادل ۳۴ میلیارد دلار در جهان سفر دریایی داشته اند؛ و در این میان استرالیا به عنوان یکی از اصلی‌ترین مقاصد گردشگری دریایی جهان در سال ۲۰۱۲ توانسته ۲٫۵ میلیارد دلار تنها از گردشگری دریایی خود درآمد کسب کند.
کشورمان ایران با دارا بودن بیش از ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر نوار ساحلی در شمال و جنوب ، وجود سواحل متنوع و ماسه ای، بندر های تاریخی، جنگل حرا، زیستگاه پرندگان و زیستگاه گاندو، اسکله های تفریحی، لنج سواری با لنج های خاطره دار، وجود جلبک های دریایی خاص، دلفین ها و لاکپشت ها و … موج سواری در تنها بندر اقیانوسی ایران، همچنین وجود مدرن ترین تفریحات دریایی و آبی در کیش و قشم سواحل ایران را  خاص کرده است. اما؛ با تمامی این پتانسیل ها هنوز نوزاد است، چرا که  کشورهای حوزه خلیج فارس با داشتن سهم کمی از دریای فارس امروزه، رقیب جدی کشورمان در گردشگری دریایی  شده اند به طوری که امارات طی دوره ای هفت ساله در سال ۲۰۱۲ توانسته حدود ۶۰۰ هزار گردشگر دریایی را صرفا از طریق پهلو گرفتن کروزهای مسافری پذیرایی کند؛ کشور عمان با حذف تشریفات دریافت روادید برای گردشگرانی که از طریق دریا وارد خاک این کشور می‌شوند، تسهیلات فراهم کرده است  و رقیبی دیگر به شمار می رود و در هر ماه شاهد توقف کروز های قاره پیما در بنادر کشورهای همسایه مستقیم.
Image result for ‫گردشگری دریایی‬‎
با وجود اینکه گفته می شود سالانه حدود ۱۲ میلیون نفر سفر دریایی در کشورمان انجام می پذیرد، ولی تقریبا اغلب آن ها به قصد خرید از بازارهای مناطق آزاد قشم و کیش است و این فرصت بسیار خوبی است که می توانیم از آن در رونق گردشگری دریایی استفاده بهینه کرد. در ساحل بندرعباس کمتر تور یا شناور گردشگری دریایی مورد توجه است درصورتی که در دوبی با اندک تغییراتی در شناورهای سنتی لنج، آنها را به لنج های گردشگری دریایی تبدیل کرده و گردشگران دریایی طی ۲ ساعت گشت دریایی در آب های ساحل دوبی و صرف شام در عرشه کشتی خاطره خوشی را از سفر به همراه می برند. این سفر به ازای هر نفر بین ۲۰۰ الی ۳۰۰ درهم برای اقتصاد آن کشور ارزآوری و درآمدزایی دارد و با توقف کروزها برای مدت یک یا دو روز در بندر کشورهای همسایه بین ۲ تا ۶ هزار گردشگز را وارد آن منطقه می کنند.

اگر کشورمان در ورود به برخی صنایع دریایی پیچیده مزیت کمتری دارد، ولی در توریسم دریایی دارای مزیت مطلق است که باید با ارتقای فرهنگ دریایی در میان مردم و نیز حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی فعال در این زمینه، توسعه و رونق بیشتری به وجود آید. وجود برخی از تورهای دریایی گردشگری در جزیره کیش و استقبال بسیار چشمگیر مردم از آنها، لزوم توسعه این صنعت را در سایر شهرهای ساحلی کشورمان توجیه پذیرتر می کند.

فرهنگ‌سازي مي‌تواند نقش مهمي در اين زمينه ايفا کند، چرا که فرهنگ مسافرت دريايي در ايران جز براي افراد ساحل‌نشين و بومي که در نزديک درياها هستند و بين جزاير تردد مي‌کنند شناخته شده نيست. بالا بردن سطح آگاهي و شناخت مردم از فضاها و امکانات مسافرت دريايي و عزم و حمايت دولت در رونق صنعت گردشگری کشور و اعطاي تسهيلات به افراد جامعه براي استفاده از کشتي‌هاي مسافرتي، هتل و امکانات تفريحي دريايي گامي مهم در اين حوزه تلقي مي‌شود.

در سالهای گذشته نیز شناور تفریحی” میرزا کوچک خان”در دریای خزر وارد عرصه گردشگری دریایی شد. با حمایت از فعالان و تشویق سرمایه گذاری می توان تور های دریایی در کناره شهرهای شمالی به مدت یک هفته طراحی کرد و تمامی گردشگران ایرانی و خارجی را با هزینه ای مناسب به بازدید از شهر های  شمال ایران سوق داد و نیز اوقات فراغت گردشگران را در شمال کشور با برنامه های متنوع دریایی غنی کرد. همینطور می توان این تور را به کشور های شمال دریای خزر هم سوق داد و از این رو درآمد ازری همراه با برگزاری توری شگفت انگیز برای کشور به ارمغان آورد.

پهلو گیری کروزهای مسافری و قاره پیما. در تمامی بنادر های شناخته شده جهان  بیش از یک جاذبه منحصربه فرد درآمد زایی قابل توجهی را نیز نصیب ساکنان آن منطقه، دولت و سرمایه گذاران کرده است. پیشنهاد می شود، متولیان امر با فراهم نمودن زیر ساخت ها و دعوت از شرکت بزرگ کروز زمینه پهلوگیری این کروزها  را در بنادر جنوبی ایران فراهم کنیم و برای مسافران آنها تور های یک روزه یا دو روزه بازدید از شیراز، اصفهان و بوشهر را پیشنهاد دهیم.

در کیش وجود مارینا نمونه کوچکی از یک طرح بزرگ و اجرا شده در تمام بنادر بزرگ است. می توان در نقاط مختلف بنادر جنوبی و سواحل جنوبی و شمالی کیش، توقفگاه ها و اسکله های تفریحی برای قایق های خصوصی و کوچک ار فراهم کنیم. فراهم نمودن اسکله و سالن های پذیرش و انتظار و راه اندازی خطوط کشتی های تفریحی از چابهار تا اروند می تواند تورهای یک هفته و ده روزه ای را برای علاقه مندان فراهم کند که در چند روز سفر تفریحی دریافتی با چندین قومیت و آداب و رسوم آشنا می شوند.

Image result for ‫گردشگری دریایی‬‎