پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین گروه گردشگری
گردشگری ورزشی چیست؟
گردشگری ورزشی به سفرهایی گفته میشود که تماشای یک مسابقهی ورزشی یا شرکت در چنین مسابقاتی را در بر میگیرد. گردشگری ورزشی یکی از زیرمجموعههای گردشگری و صنعت توریسم است که روز به روز در حال گسترش و پیشرفت است و بر تعداد طرفداران آن افزوده میشود
امروزه صنعت گردشگری در ابعاد گوناگون آن در حال پیشرفت و گسترش سریع است. در این میان، گردشگری ورزشی به معنای تجربهی سفر برای شرکت یا تماشای رویدادها و فعالیتهای ورزشی، به بخش مهمی از بازار این صنعت تبدیل شده است. بازاری که میتواند برای کشورهای گوناگون منبع درآمد عظیمی باشد.
به منظور رقابت در این بازار روبه رشد، به دست آوردن درک عمیق از اهمیت و فواید این بخش از گردشگری برای کشورها و جوامع گوناگون ضروری است.
فرآیندهای برگزاری رویدادهای بزرگ ورزشی، فرصتهای سرمایهگذاری در این رویدادها و برنامهریزی برای میزبانی چنین رویدادهایی به شکل موفقیتآمیز، کاری بسیار دقیق علمی و حیاتی است. گردشگری ورزشی یک بازار روبه رشد است که شهرها و کشورهای زیادی در تلاش هستند تا با فراهم کردن زیرساختها، سهمی از این بازار پرسود داشته باشند
آشنایی با دستهبندیهای گردشگری ورزشی
گردشگری رویدادهای ورزشی
این بخش از گردشگری ورزشی شامل رویدادهای ورزشی بزرگ مثل بازیهای المپیک یا مسابقات جام جهانی فوتبال است. این دو رویداد بزرگ ورزشی از مشهورترین و پرطرفدارترین مقاصد گردشگری ورزشی در دنیا هستند که هر چهار سال یک بار و هر بار در شهر و کشور متفاوتی در گوشه و کنار دنیا برگزار میشوند.
گردشگری ورزشی فعال
افرادی که برای انجام یک ورزش و در واقع شرکت در یک رویداد ورزشی سفر میکنند گردشگران گردشگری ورزشی فعال هستند. این رویدادهای مشارکتی طیف گستردهای از ورزشها و اشکال مختلفی از تورنمنتها و رویدادها را شامل میشوند.
ورزشهایی مانند گلف، قایقرانی، تنیس، ماهیگیری، موجسواری و حتی شنا و غواصی از ورزشهایی هستند که افراد برای انجام آنها و شرکت در مسابقات آنها به کشورهای دیگر سفر میکنند.
برخی از کارشناسان، این زیرمجموعه را نیز به دو دستهی دیگر تقسیم میکنند که شامل شرکتکنندگان در رویداد و علاقهمندان به رویداد میشوند.
شرکتکنندگان در رویدادهای ورزشی کسانی هستند که یا به شکل آماتور یا حرفهای در رقابتهای ورزشی شرکت میکنند و برای این رقابت به جای دیگری سفر میکنند. علاقهمندان، آن دسته از افرادی هستند که در سفرهای ورزشی برای تفریح و سرگرمی شرکت میکنند.
گردشگری ورزشی نوستالژیک و مشاهیر
این زیرمجموعه از گردشگری ورزشی به سفرهایی گفته میشود که بازدید از جاذبههای گردشگری ورزشی را در بر میگیرند. به عنوان مثال تالار مشاهیر ورزشی در گوشه و کنار دنیا یا موزههای ورزشی و ورزشگاههای بزرگ و مشهور دنیا که تورهای بازدید برگزار میکنند. حتی ملاقات با مشاهیر ورزشی نیز در این دسته جای میگیرد.
دستهبندی دیگری نیز برای این شاخه از توریسم وجود دارد. گردشگری ورزشی سخت و گردشگری ورزشی نرم.
گردشگری ورزشی سخت شامل تعداد افرادی است که در رویدادهای رقابتی ورزشی شرکت میکنند. در این نوع سفرها بهطور معمول این رویداهای ورزشی هستند که انگیزهی سفر به مقصدی خاص میشوند. بازیهای المپیک، جام جهانی فوتبال، مسابقات جایزه بزرگ فرمول یک و رویدادهای ورزشی منطقهای مانند بازیهای آسیایی جزء این دسته قرار میگیرند.
گردشگری ورزشی نرم زمانی است که مسافر برای شرکت در فعالیتهای ورزشی تفریحی یا سرگرمیهای این چنینی سفر میکند. ورزشهایی مانند پیادهگردی (Hiking)، اسکی و قایقرانی تفریحی در این دسته قرار میگیرند.
چرا گردشگری ورزشی فراگیر شده است؟
عوامل مختلفی بر افزایش محبوبیت و فراگیر شدن این بخش از صنعت گردشگری تأثیرگذار بودهاند. از میان آنها به مواد زیر میتوان اشاره کرد که هنوز هم رشد روزافزون این بخش را به دنبال دارند.
۱. دلایل و الزامات اقتصادی
۲. نوآوریهای دنیای فناوری
۳. تغییر در نگرشها و ارزشها
گردشگری ورزشی و تاثیرات آن بر بخشهای مختلف
گردشگری ورزشی گرچه مرزهای محدودی دارد اما بر بخشهای مختلف نظیر اقتصاد، محیط زیست و فرهنگ تاثیرگذار است.
گردشگری ورزشی و اقتصاد
بیشتر تحقیقات انجام شده در گردشگری رویدادهای ورزشی بر مسائل مالی و اقتصادی و تاثیرات این رویدادها بر کشور میزبان تمرکز داشتهاند. سیاستمداران، برنامهریزان و اقتصاددانان برای احیای اقتصاد محلی، بر گسترش گردشگری ورزشی تاکید دارند. این بخش از گردشگری از آنجایی که شامل دو بخش پرطرفدار و پرسود است بدون شک به بهبود شرایط اقتصادی یک جامعه کمک خواهد کرد. آمار و ارقام زیادی دربارهی تاثیر رویدادهای بزرگ ورزشی بر اقتصاد مناطق گوناگون منتشر شده است. بررسی آنها این مسئله را ثابت میکند که رشد این بخش از صنعت گردشگری تحول اقتصادی را برای میزبان این رویدادها به همراه داشته است.
گرچه برگزاری رویدادهای ورزشی، منافع اقتصادی زیادی برای میزبانان به دنبال دارد اما برنامهریزی کنندگان این رویدادها باید تأثیرات جنبی آن را نیز در نظر بگیرند. این تأثیرات ممکن است مثبت و حتی منفی باشند. این تأثیرات مثبت و منفی در رویدادهای ملی و بینالمللی بسیار قابل توجهتر هستند.
یکی از مسائلی که باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرد بحث هزینههای برگزاری رویداد و فراهم کردن امکانات و تجهیزات لازم برای ورزشهای مختلف است. علاوه بر اینها، برگزاری یک رویداد بزرگ و جذب گردشگران زیاد از سراسر دنیا تأثیرات فرهنگی و زیستمحیطی بیشماری بر کشور و منطقهی میزبان و زندگی اهالی آن دارد.
تبدیل امکانات ورزشی از امکانات محلی به امکانات ملی و بینالمللی ممکن است تأثیر منفی در محیط زیست داشته باشد. البته در کنار این، نباید جنبهی اشتغالزایی و کسب درآمد برای اهالی را فراموش کرد.
تأثیرات فرهنگی و اجتماعی گردشگری ورزشی
گردشگری ورزشی تأثیراتی فراتر از مسائل اقتصادی دارد. از میان تأثیرات مثبت این بخش از گردشگری بر فرهنگ، موارد زیر را میتوان نام برد:
- گردشگری ورزشی، روحیهی اجتماعی، میراث ملی و هویت جامعه را تقویت میکند چرا که اهالی منطقه برای ارتقاء فرهنگشان با هم همکاری میکنند.
- گردشگری ورزشی وسیلهای فراهم میکند تا گردشگران از سیار نقاط دنیا به یک کشور سفر کرده و با فرهنگ آن منطقه بیشتر آشنا شوند.
- گردشگری ورزشی اهالی یک منطقه را به احیا و حفظ سنتهای فرهنگی، تشویق و ترغیب میکند.
و اما از میان تأثیرات منفی آن میتوان موارد زیر را نام برد:
- فرصتهای سودآور گردشگری ممکن است منجر به برهم خوردن تعادل اقتصادی منطقهی میزبان و از بین بردن جوامع سنتی شود.
- در صورت عدم برنامهریزی صحیح، گردشگری ورزشی ممکن است به میراث فرهنگی و هویت یک جامعه آسیب بزند.
- جامعه ممکن است برای تطبیق با شرایط جدید، تغییراتی در فرهنگ خود ایجاد کند.
- امکان بروز بینظمی و آشوب در رویدادهای بزرگ و همچنین امکان ایجاد تنش بین میزبان و گردشگران وجود دارد
تأثیرات گردشگری ورزشی بر محیط زیست
هر چه محبوبیت و فراگیری این بخش از صنعت گردشگری افزایش پیدا میکند، تأثیرات آن بر منابع طبیعی بیشتر میشود. ورزشهایی که در فضای باز و در طبیعت انجام میشوند، ممکن است به طبیعت آسیب بزنند.
در واقع برخی فعالیتهای ورزشی و حتی رفتارهای خود ورزشکاران ممکن است برای محیط زیست مخرب و آسیبزننده باشد.
- دوچرخهسواران کوهستان ممکن است به خاک و پوشش گیاهی منطقه آسیب بزنند.
- نور و سروصدای ایجاد شده توسط قایقهای پرسرعت و ماشینهای رالی، حیوانات را فراری میدهد.
- ورزشکارانی که در طبیعت اقامت میکنند، با ریختن زباله در پارکها و جریانهای آب، محیط زیست را به خطر میاندازند.
- لنگر قایقها و کشتیها و بیمبالاتی غواصان ممکن است که به صخرههای مرجانی و دنیای زیر آب آسیب بزنند.